Wil je op de hoogte blijven?

Van denken naar doen

Je doelen behaal je door actie. Maar denken en mijmeren zijn ook heel fijn. En veilig. Je herkent vast dat het verleidelijk kan zijn om te blijven denken en dat van denken naar doen niet altijd zo makkelijk is. Een hele uitdaging. Ik weet het.

Grofweg zijn er 3 dingen die je kunnen tegenhouden:

1. Perfectionisme

De drang naar perfectionisme vertaalt zich erin dat je denkt nog niet precies te weten wat je wilt gaan doen, dat je plan nog niet helemaal helder is of dat je nog niet zeker weet hoe je ervoor wilt gaan.

Wat kan je hiertegen doen?

Simpel: je beseffen dat niets ooit echt helemaal perfect is. Op zich iets dat je wel weet. Maar toch is het goed om je jezelf hier even bewust aan te herinneren. Want de kans is groot dat de gedachte dat je plan of idee nog niet goed genoeg zijn je tegenhoudt om echt in beweging te komen. Perfectionisme is een illusie, omdat het gevoel dat alles perfect zou moeten zijn, je juist tegenhoudt om verdere verbetering gewoon stap voor stap door te voeren. En omdat niets ooit perfect is, is die verbetering er altijd!

Om perfectie te kunnen benaderen, moet je juist in actie komen. Alleen zo kun je erachter komen wat wel en niet werkt, wat je wel en niet leuk vindt, wat past en niet past, wat aanslaat en wat niet aanslaat en waar je kan gaan finetunen. De high achievement zit juist in het doen!

2. Geen zin

Vind jij het weleens moeilijk om jezelf te motiveren om van denken naar doen te gaan? Dat is niet zo gek. Vaak vinden mensen het gewoon heel fijn om lekker te dromen en te mijmeren. Alleen als je te lang blijft hangen, houdt het je op een gegeven moment echt tegen om resultaat te zien en voldoening te voelen.

Wat kan je hiertegen doen?

Bedenk één hele kleine actie. Denk niet meteen: ‘ik ga nu mijn boek schrijven’, maar juist: ‘ik ga 10 minuten in de flow op papier wat laten ontstaan en kijken wat hierbij gebeurt.’ Ga dus voor iets kleins dat wel te maken heeft met je grote actie, maar niet meteen aanstuurt op het hele resultaat.

Als je dat doet, ga je zien en voelen hoe leuk het is om in actie te komen. Door die kleine actie komen dingen in beweging, zie je iets ontstaan en zo raak je weer gemotiveerd om ook grotere acties te ondernemen.

3. Angst

Juist als je in actie komt, kan het mislukken. Of kunnen mensen er iets van vinden. In actie komen kan echt heel spannend aanvoelen. Gelukkig is hier wel iets aan te doen.

Wat kan je hier tegen doen?

Allereerst het volgende: het is sowieso goed als je angst voelt. Dat hoef je niet tegen te houden. Het beste kijk je die angst recht in de ogen aan. Zo ga je juist zien wat het is dat je tegenhoudt. Erken de angst als iets dat je tegenhoudt om de dingen te bereiken die je graag wilt bereiken. Bijvoorbeeld doordat je jouw doelen laat afhangen van de reacties van anderen, of door je eigen faalangst. Juist dan wordt het makkelijker om ook te besluiten dat je angst niet meer in de weg mag staan. Als je stilstaat bij je angst in plaats van hem wegdrukt, zie je al snel: die angst valt best wel me.

Keer het om!

Bedenk je dat de mensen die heel goed zijn in wat ze doen, de mensen zijn die al 100 keer gefaald hebben. De mensen die nog nooit iets hebben bereikt, zijn de mensen die nul keer gefaald hebben. We moeten hoe we naar actie kijken, echt om gaan keren in ons hoofd. Zo kunnen we de overstap maken van denken naar doen.

Laten we anders naar actie gaan kijken.

Actie is niet:

  • Angst voor anderen
  • Het gevaar van falen
  • Een onmogelijke taak op je proberen te nemen
  • Iets in gang zetten dat misschien wel incompleet of imperfect is

Actie is:

  • De kans om te verbeteren
  • De kans om resultaat te behalen
  • De kans om een expert te worden
  • De kans om je droomdoelen te bereiken

Kijk goed naar jezelf of je je hierin herkent. Soms kan niets doen en even pas op de plaats echt heel goed zijn.
Maar als je aan het uitstellen bent terwijl je heel graag iets wilt doen en bereiken, dat is zonde.
Gunt het jezelf om in actie te komen. Het gaat je heel veel opleveren. Waarschijnlijk heel veel meer dan je nu… denkt.

Laat je me in de comments weten wat je nu gaat doen? 🙂

PS Gisteren heb ik bekend gemaakt dat Maaike Ouboter ook op het Spirit Business Event zal zijn. Het wordt een geweldig event voor ondernemers die vanuit bezieling en strategie succes willen behalen. Vanavond om 20.30 uur geef ik met Simone voor de allerlaatste keer een webinar waarin we onze lessen delen en we je een aanbod doen om een van de laatste kaartjes te bemachtigen! Je kunt je voor dit webinar aanmelden via deze link!

Wil je op de hoogte blijven?