Wil je op de hoogte blijven?

Zo bereid je een inspirational talk voor

Wil je je droomdoelen realiseren, dan is het goed hier over te communiceren. Hiermee stem je jezelf af op wat je wilt en laat je bovendien anderen weten dat je er bent én waar je mee bezig bent. Natuurlijk zijn er vele manieren waarop je dit kunt doen, van kleinschalig één-op-één op feesten en partijen tot mooie posts op social media. Veruit mijn meest favoriete manier om over mijn droomdoelen te communiceren, is het geven van een lezing of talk. Zo’n mooie manier om mensen mee te inspireren en verder te helpen!

Maar hoe doe je dat nou, een inspirerende talk neerzetten? Momenteel zit ik hier middenin. Volgende week is namelijk mijn tweedaagse Dolly Live event ‘Attract What You Want’. Op dit event doe ik zeker 5 talks en die komen niet zomaar uit de lucht vallen. Een inspirational talk vergt gedegen voorbereiding, die ik doorloop aan de hand van een duidelijk stappenplan.

Wil jij ook een inspirational talk neerzetten? Ik deel hieronder graag mijn stappen met je.

Stap 1: Schrijf belangrijke gebeurtenissen op

Zeker als je nog niet helemaal weet waar je talk over moet gaan, kan het helpen een blanco vel papier te nemen en alles wat je ooit hebt meegemaakt en je bij is gebleven, op te schrijven. Neem hier echt de tijd voor. Zelfs als je niet weet wat je moet schrijven, zullen er vanzelf hele verhalen in je gedachten oppoppen.

Stap 2: Identificeer je kernboodschap

Heb je een aantal gebeurtenissen op papier, leg ze even weg en kijk een tijdje later (bijvoorbeeld de volgende dag) of je hier een kernboodschap in kunt ontdekken. Wedden dat dit lukt?! Waarschijnlijk ontdek je sleutelmomenten en kun je patronen zien in wat jou heeft gevormd en wat je bezighoudt. Hier kun je jouw persoonlijke boodschap uit destilleren.

Stap 3: Kies het verhaal dat het beste bij je boodschap past

Als je eenmaal je kernboodschap hebt, kies je het verhaal uit dat hier het beste bij past. Dit is wat je mensen wilt en kúnt vertellen.

Stap 4: Maak een outline van je verhaal

Nu is het zaak je verhaal zo goed mogelijk vorm te geven. Dat doe je door allereerst een outline (structuurschets) van je verhaal te maken, die aangeeft hoe de opbouw in je verhaal is en wat je op welke momenten vertelt. Zo weet je zeker dat mensen de argumentatie kunnen volgen en dat jij geen punten overslaat.

Stap 5: Licht de lessen in je verhaal uit

Tot slot licht je de lessen in je verhaal uit. Die hoef je niet achter je verhaal aan te vertellen. Toch is het goed ze even op papier te zetten, zodat je zelf weet wat het is dat je mensen mee wilt geven. Dit zal je straks tijdens het vertellen (onbewust) verweven in je verhaal. Je kunt ze ook in sheets verwerken zodat je publiek hapklare brokken kennis heeft. Je zult zien dat mensen die graag opschrijven zodat ze ze onthouden en na kunnen lezen.

Stap 6: Mediteer op je verhaal

Dit is een les die ik heb geleerd van Gabby Bernstein – een van de beste storytellers die ik ken! – en die voor mij echt het verschil heeft gemaakt in het voorbereiden van mijn eigen talks: mediteer op je verhaal. Zodra je jouw boodschap, verhaal en lessen helemaal helder hebt, ga je rustig zitten om er doorheen te gaan. Doe dit bij voorkeur met je ogen dicht en visualiseer alles wat je gaat zeggen. Voel waar de momenten zitten waar voor jezelf de meeste emotie aan vast zit. Voel hoe je aan je verhaal verbonden bent, wat je hierbij voelt en vind de diepe connectie die je met je verhaal hebt. Dit ga je uitstralen tijdens je talk en dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je luisteraars zich met jouw verhaal en met jou verbonden zullen voelen.

Stap 7: Zet je intentie

Hierna is het tijd je intentie te zetten. Wat is de intentie die jij hebt voor de groep en die je meeneemt in je talk?

Voor mijn ‘Attract What You Want’ event heb ik bijvoorbeeld de volgende twee intenties:

  1. De energie aan mensen geven die ze nodig hebben om aan te trekken en realiseren wat zij willen.
  2. Mensen de liefde voor zichzelf laten voelen zodat ze die meest krachtige en belangrijke basis hebben om vanuit te leven en handelen.

Wat wil jij mensen graag meegeven? Waar kun jij ze toe inspireren? Dit vormt de intentie van jouw inspirational talk.

Stap 8: Beoefen overgave

De achtste en voorlaatste stap is een van de moeilijkste, maar ook een van de belangrijkste. Dit kan je talk maken of breken. Namelijk: beoefen overgave. Hang niet te veel aan het effect dat je wilt hebben op mensen. Blijf niet teveel in je ego zitten. Om jezelf hieraan te herinneren, kun je de volgende affirmatie opzeggen:

“Laat maar door mij heen stromen wat door mij heen moet stromen”.

Stap 9: Oefenen, oefenen, oefenen

Denk niet dat je het veel spontaner en leuker doet als je je talk niet oefent. Ik weet het, voor de spiegel staan en je talk doen, voelt gek en is awkward, zeker als iemand binnenloopt. Maar geloof mij en alle goede public speakers: je talk heeft echt oefening nodig. Juist als je het veel oefent, kun je je verhaal spontaan doen. Je kunt altijd wat improviseren maar je weet door het oefenen ook heel goed waar je heen wil. Oefen vooral statement-zinnen en je tempo en toon. Je kunt je talk vele malen spannender maken door te wisselen in tempo en toon.

Stap 10: Just do it!

Heb je al deze stappen doorlopen, dan ben je helemaal klaar om jouw verhaal te delen met de wereld. En rest mij niets anders dan jou heel veel plezier en succes wensen met je talk. Laat me hieronder weten als je ermee aan de slag gaat en wat jouw onderwerp is!

P.S. Wil je ben je benieuwd hoe het er achter de schermen in de voorbereiding van het Attract What You Want event aan toe gaat? Volg mij op Instagram voor filmpjes en previews.

Wil je op de hoogte blijven?