Wil je op de hoogte blijven?

Help ik zit vast

Laatst lag ik moe op de bank en had ik een leuk idee.
Ik maakte een Periscope over wat je kan doen als je kapot op de bank ligt.

Het bleek een aansprekend thema. Veel aanwezigen bleken moe en lusteloos te zijn.
En dat terwijl de meeste van de mensen die me volgen energieke, jonge waarmakers zijn!

Misschien herken jij dat ook wel:

Je hebt superveel ideeën, bakken energie en kan niet wachten om al je plannen uit te gaan voeren.
Maar op het moment dat het erop aankomt en je echt aan de slag wil, loop je helemaal vast.
Je hebt geen zin meer.
Begint uit te stellen.
Twijfelt over wat je nu eigenlijk echt wil.
Je energie zakt nog meer.

Angsten komen op. Wat als dit niks wordt? Wat als het me niet lukt?

Je denkt gefrustreerd ‘Waarom begin ik niet gewoon?’.

Dan begin je en ploeter je de dag door.

En uiteindelijk zit je totaal vast.

Wat nu? Opnieuw beginnen? Doorzetten? Nooit meer uit bed komen?

Pfff, vermoeiend he?

Ik heb zo vaak in dit soort cirkels vastgezeten.
De ene dag barste ik van de energie, de volgende liep ik enorm vast.
Tegenwoordig heb ik echter nauwelijks nog last van dit soort vastlopers. En als ik erin zit dan kom ik er veel sneller uit dan voorheen.

Door vragen die ik gisteren kreeg, zag ik mezelf weer rennen en stilstaan.

Iemand schreef het volgende:

Ik loop even vast…zie door de bomen het bos niet meer… deze week is mijn agenda zo goed als leeg en dan? Hoe ga ik deze invullen?

En iemand anders:

Als ik ga werken word ik tijdens het proces zoooo moe…. dat ik er even weer stop omdat ik dan blokeer van de keuzes die ik volgens mezelf moet maken.

Zo’n moment van twijfel en zorgen is een enorme killer voor je energie, plezier en productiviteit. Als je hierin blijft hangen, kom je nooit tot iets moois.

Op basis van mijn droomdoelervaring kan ik je zeggen dat het omgaan met de highs en lows tijdens je werkweek van groot belang is bij het realiseren van je droomdoelen.

Maar meestal gaat het fout bij de manier waarop je uit je vastloper probeert te komen.

De meest voorkomende faal-strategieën zijn:

– Afleiding zoeken bij collega’s (jij nog plannen voor het weekend??), in eten (even een koekje, dan kan ik weer doorrr), tv-series (even ontspannen hoor, zzzz) of Facebook…. (je bent er vast al achter dat die korte opleving van een like of toffe reactie al snel is uitgewerkt.. een vriend van me noemt dat heel wijs de ‘instant pleasure’ en die werkt helaas niet zo lang door.)

– Happy thoughts! Hoe vaak ik mails krijg van mensen die me laten weten dat ze na een tijdje merken dat positief denken niet meer werkt! Natuurlijk zijn positieve gedachten fijn, maar jezelf dwingen positief te zijn werkt niet. Sterker nog: je loopt waardevolle signalen mis als je jezelf in de happy modus dwingt. Bijvoorbeeld van je lichaam dat graag even pauze wil of van je hart dat zegt dat je niet met een droomdoel maar een moet-doel bezig bent.

– Je eigen slavendrijver worden en doorbeuken. *Burn out alert!* En ook zeker niet handig als je je droomdoelen wilt realiseren want daarvoor dien je juist contact te maken met jezelf en niet maar door te denderen. Daarbij heeft dit beulen een negatief effect op je energie en je energie is juist zo belangrijk om de juiste dingen te creëren.

Hoe voorkom je dan dat je vastloopt?

En wat doe je als je al kapot bent?

Ik geef je 2 soorten tips: eerst mijn tips om niet vast te lopen en vervolgens mijn SOS-ik-zit-al-vast-tips.

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’. Zo kun je de meeste vastloopmomenten voorkomen:

– Besteed meer tijd aan je droomdoelen.Die twijfel voor je in actie komt, heeft te maken met vaagheid. Heb jij eigenlijk wel duidelijk wat je grotere droomdoelen zijn? Voor je iets gaat doen, is het van belang dat je weet waar je heen werkt. Wat wil je graag bereiken? Bedenk wat jouw belangrijkste doelen zijn. Ik heb doelen op alle vlakken van mijn leven, van de tijd die ik wil vrijhouden om te sporten, met vrienden door te brengen tot wat mijn financiële doelen zijn en welke diensten en producten ik wil verkopen en hoeveel. Vooral weet ik mijn missie en hoe ik me wil voelen. Hierdoor heb ik structuur (en geloof me als creatieve crazy one heb je dat nodig!) en weet ik waarom ik doe wat ik doe. Hierdoor is mijn focus duidelijk en ben ik altijd aangesloten op een grote bron van innerlijke motivatie. Ik werk ergens naartoe dat duidelijk voor me is en waarvan ik weet dat het belangrijk voor me is.

– Maak een plan met actiepunten.Zorg ervoor dat je je droomdoelen in je agenda vertaalt naar blokken met taken en bezigheden die leiden tot het realiseren van je droomdoelen. Zo houd ik natuurlijk tijd vrij om te coachen en mijn online programma’s te maken maar ook om mooie gratis content te maken en op social media actief te zijn. Hierdoor bereik ik mensen met mijn boodschap, groeit mijn netwerk en kan ik mijn werk blijven doen. En heel belangrijk: ik kan door want ik hoef niet de hele tijd te twijfelen over wat de juiste stappen zijn. Ik neem regelmatig tijd om die te bepalen en in te plannen.

– Zorg voor ruimte en ontspanning en reflectie.Als je altijd als een malle aan het werk bent dan loop je tegen je eigen grenzen aan. Dan zegt je lichaam simpelweg nee. Sommige mensen worden dan ziek, krijgen een burn out of vinden hun werk niet leuk meer. Mediteer, wandel, teken, speel met je huisdier, dans, sport of doe een power nap. En heel belangrijk: wacht hiermee niet tot je al helemaal kapot bent. Want dan is het eigenlijk al te laat. Ik heb mezelf getraind in het ‘temperaturen’ van mezelf. Af en toe laat ik mijn alarm afgaan en scan mijn lichaam om te weten hoe het ervoor staat. Naast ontspanning heb ik een vast moment (vrijdagmiddag) om te reflecteren op hoe alles gaat. Hoe hebben mijn acties uitgepakt? Dragen mijn acties bij aan mijn grotere droomdoelen? Wat wil ik anders doen? Hoe plan ik mijn volgende week in? Wil ik iets aanpassen?

– Kom in actie! Als je weet wat je wilt bereiken, waarom je dat wil en als je een globale planning hebt, is het tijd om aan de slag te gaan! Veel mensen lopen vast omdat ze niet in de juiste doe-modus komen. Ze blijven twijfelen, nadenken en dralen. Daar word je heel erg moe van! Ben je bang? Voel je angst en doe toch wat je te doen hebt. Niet door hard en streng te zijn maar door jezelf volledig waar te laten zijn met al je eventuele angsten en het dan toch te gaan doen. Door de succeservaringen die je krijgt in het doen, ontwikkel je meer moed en wordt het steeds wat makkelijker.

Ok en wat nu als je al helemaal kapot op de bank hangt en het niet meer ziet zitten?

Pak dan mijn SOS-ik-zit-vast-tips erbij:

– Erken volledig hoe je je voelt.Het grootste probleem van vastlopen is niet dat je vastloopt maar je reactie erop. Erken gewoon dat je even niet weet wat te doen.

– Neem een pauze.Ga even naar buiten, mediteer of dans. En haal tijdens het wandelen, mediteren of dansen terug wat je belangrijkste focus voor jou is en waarom. Sta vooral bij dit waarom goed stil. Ben je nog met het goede bezig? Ga dan met hernieuwde energie weer aan de slag. Twijfel je? Kijk dan of je keuzes dient te maken, ergens mee zou moeten stoppen of een overtuiging los dient te laten.

– Stop op tijd met werken.Als je zo bent vastgelopen ben je wat ingeteerd op je reserves. Tijd om die aan te vullen met een goede gezonde maaltijd, een ontspannen avond en een goede nachtrust. Wees goed en lief voor jezelf. Morgen is er weer een dag!

Ik hoop dat deze tips je helpen.

En ik ben benieuwd: hoe ga jij om met jouw vastloopmomenten?

Wat werkt voor jou wel en wat helemaal niet? Laat het me weten in de comments onder dit blog!

Wil je anderen wijzen op deze tips? Graag!

Deel het via de buttons hieronder of met deze link: http://www.bureaudolly.nl/2015/07/08/help-ik-zit-vast/

Wil je op de hoogte blijven?