Wil je op de hoogte blijven?

Wat maakt gelukkig?

Zweet spettert in het rond, ik heb een knalrood hoofd en mijn armen verzuren. Ondertussen gilt de instructrice “doooooorgaaaaan, kom op, kom op, geef meeeeeer!”.

Dat was in de sportschool.

En ik voelde me heerlijk.

Natuurlijk door al die fijne stofjes die in je lichaam vrijkomen tijdens het sporten.

Maar ook omdat mijn hoofd lekker leeg was. En hoewel mijn lijf pijn deed, voelde ik me ook fysiek heel goed.

Ruimte in mijn hoofd, energie in mijn lijf. Dat maakt me gelukkig.

Als je erover nadenkt wanneer je echt gelukkig bent, wat komt er dan bij je op? Waar word jij gelukkig van?

Wat maakt gelukkig

Een compliment van je baas?
Het succes van een goede vriend?
Een winnend lot in de loterij?
Nieuwe schoenen?
Een geweldig concert?

Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal externe prikkels. Je ziet, krijgt of hoort iets of en dat maakt je blij.

Maar wat als je dit niet krijgt/ziet/meemaakt?

En wat als je het wel hebt, maar je voelt je er helemaal niet gelukkig door?

Het vervullen van je verlangen kan heerlijk zijn, maar al snel komt er een nieuw verlangen in je naar boven. Je hebt steeds meer nodig.

Zijn we afhankelijk van externe factoren om gelukkig te zijn?

Ik geloof van niet.

Je ziet immers gelukkige mensen in verschrikkelijke omstandigheden. En je ziet diep ongelukkige mensen die leven in veiligheid en luxe.

Geluk zit vanbinnen. Het is een diep gevoel in jou dat altijd aanwezig is. Soms krijgt het de ruimte en wordt het voelbaar en soms wordt het onderdrukt. Het geluksgevoel is dan niet meer voelbaar door spanning, angst en gepieker.

Als je problemen aan je hoofd hebt en ze niet los kan laten, dan beïnvloedt dat je emoties. Nare gedachten hebben negatieve gevoelens tot gevolg. Wat zou er gebeuren als je je niet meer laat leiden door gedachten, maar ze gewoon de vrije loop laat en in je gevoelens ontspant?

Dan voel je je vrij en voldaan. Daarom zijn alcohol, drugs, geld, winkelen en andere verslavingen ook zo verleidelijk. Als je je shotje krijgt, dempt dat je gedachten en verdwijnen je zorgen. Je bent even lekker van de wereld of helemaal afgeleid.

Het ‘denken’ zorgt ervoor dat je je geluk niet meer kan voelen. Als je zorgen worden weggenomen, ontspant je denken zich. Aaah lekker, je voelt jezelf weer helemaal.

Eckhart Tolle verwoordt dit heel mooi in zijn boek ‘De kracht van het nu’. Als je helemaal in het NU bent, ben je helemaal gelukkig want in het NU is er bijna nooit wérkelijk iets ergs aan de hand.

En als er wel iets aan de hand is kun je daarmee dealen. Het geluk kan daarna weer vrijelijk stromen.

Mijn stelling: Als je kunt stoppen met piekeren en je zorgen maken, dan zou je gelukkig zijn.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit zien. Ben je het eens met mijn stelling?

Wil je meer weten over geluk?

Op 21 juni geef ik tijdens de We love yoga experience de lezing ‘De weg naar Geluk: de droomdoelmethode’. Wilde jij altijd al meer weten over geluk en ben je benieuwd wat dat te maken heeft met de droomdoelmethode? In de lezing ga ik uitgebreid in op de valkuilen en vertel ik hoe je meer geluk in je leven kunt brengen. Je bent van harte welkom!

Naast een aantal interessante lezingen is er uiteraard yoga, maar ook heerlijk gezond eten, wellness, een yogi tea lounge, droommachine en nog veel meer. Tickets voor dit bijzondere festival op het strand in Almere bestel je hier: http://www.weloveyogaalmere.nl/.

—————————————————————-

Heb je wel eens aan meditatie gedacht als manier om meer rust, helderheid en energie te krijgen?

Maar lukt het je niet om stilt te zitten met je ogen dicht?

Kijk dan naar de videoreeks over mijn drie meditatiegeheimen! Je vraagt hem hier gratis aan.

2

 

Wil je op de hoogte blijven?