Wil je op de hoogte blijven?

Ik ben altijd moe

“Mijn werk is leuk en toch kom ik elke dag moe thuis. Het is niet gewoon een dipje, nee, ik stort echt helemaal in elkaar.”

Aan het woord is een vlotte gezonde vrouw van begin dertig. Ik noem haar even Kirsten. Ze wil graag mijn advies.

“Ik zou meer pauzes moeten houden maar op de een of andere manier lukt het me niet om dat voldoende te doen.”

Nadat we even doorpraten blijkt dat Kirsten veel van zichzelf vraagt. De hele dag productief zijn, snel op nieuwe ontwikkelingen inspringen en uitdagingen nooit uit de weg gaan. Deze ‘aanpakkersmentaliteit’ gebruikt ze ook bij haar plan om vaker pauze te houdeIk ben altijd moen. Ze vindt dat ze direct elke dag meerdere pauzes moet houden.

Daarbij ‘zit ze veel in haar hoofd’. Meer pauzes nemen zou goed zijn maar er is meer aan de hand. Ze staat niet vaak stil bij wat ze zelf diep van binnen wil of voelt waardoor ze last heeft van twijfels en emoties die ze onderdrukt.

“Er is een carrièremogelijkheid voorbij gekomen waar ik voor ben gegaan, maar nu we er zo over praten weet ik eigenlijk helemaal niet of ik dat zelf wel echt wil. Ik denk het wel maar ik heb daar eigenlijk nog niet goed bij stilgestaan.”

Ook nu ze een belangrijke beslissing moet nemen gaat Kirsten vooral af op haar ratio en gedachten. Er komt een aantal overtuigingen naar boven zoals ‘ik moet dit doen want ik zal er veel van leren’.

Misschien herken je dat? In je hoofd razen de ideeën, gedachten en overtuigingen door. Je weet wel dat het goed is om te ontspannen, echt stil te staan bij je gevoelens, maar dat is moeilijk. Vaak denk je er niet eens aan om even te stoppen met wat je doet. Tips en tricks helpen een tijdje en daarna verval je weer in het oude patroon.

“Laatst zat ik opeens te huilen. Ik wist niet eens waarom.”

We komen dichter bij de kern nu. Terwijl Kirsten vertelt over haar leven wordt me steeds meer duidelijk dat ze niet veel stilstaat bij hoe ze zich over dingen voelt. Hierdoor krijgen haar gevoelens weinig aandacht en loopt de emmer soms opeens over. Daar komt ook de moeheid vandaan waar ze dagelijks mee geconfronteerd wordt.

Ik heb Kirsten aangeraden vaker kleine stiltemomenten in te bouwen. Dus niet direct de hele dag door pauzes nemen maar af en toe een paar minuten stoppen, ogen dicht, ademen, voelen hoe het is en weer verder gaan met de dag. Dit kun je langzaam opbouwen.

Een tweede advies dat ik haar gaf: droom groot en vraag je af wat jij het liefste wil, los van de mogelijkheden die er op je afkomen. Past de keuze voor die nieuwe carrièremogelijkheid daarbij? Stem weer eens helemaal af met jezelf en jouw wensen voordat je nadenkt over kansen die van buitenaf op je pad komen.

Door niet te luisteren naar signalen op fysiek en emotioneel niveau kun je heel moe worden. Het onderdrukken van je gevoelens kost energie. Vaak doe je dit onbewust. Dit beïnvloedt niet alleen je energieniveau maar ook je helderheid bij bijvoorbeeld het maken van keuzes.

Zou het voor jou ook goed zijn om wat vaker stil te staan en af te stemmen op je gevoelens?

Door meer te voelen haal je als het ware de deksel van het stoompannetje met al je emoties. Als je de deksel dichthoudt, neemt de druk toe en verlies je energie. Daarbij is het moeilijk om alleen negatieve gevoelens te onderdrukken. Als je je echte gevoelens eronder houdt, zul je ook minder positieve gevoelens ervaren.

Bij het toelaten zul je eerst misschien onrust, verdoving, verdriet of opwinding ervaren. Dat is de eerste stroom stoom. Als die heeft kunnen ontsnappen, zul je steeds meer energie, helderheid en voldoening krijgen. Het is wel belangrijk rustig op te bouwen. De ochtend en namiddag zijn mooie momenten om te beginnen met minimeditaties. Sluit je ogen, adem en vraag jezelf ‘hoe voel ik me vandaag?’, neem het antwoord vooral lichamelijk waar. Begin met een paar minuten, dat is voldoende.

Dit lijkt supersimpel en dat is het ook! 🙂

De resultaten van zo’n simpele meditatie kunnen echter spectaculair zijn. Opeens weet je wat je te doen staat met die ingewikkelde situatie op je werk. Op een gegeven moment sta je ineens in de sportschool, gewoon omdat je er zin in had. Na een tijdje merk je dat je veel meer kunt genieten van je werk. Dit zijn maar een paar resultaten die voort kunnen vloeien uit je meer gewaar zijn van jezelf en je gevoelens.

Ik ontmoet veel mensen die het moeilijk vinden om te starten met dit soort oefeningen. Het is al helemaal lastig om dit vol te houden. Daarom ben ik nu bezig met het ontwikkelen van een online meditatiecursus.

Mediteren is een geweldige manier om meer rust en richting te vinden in je drukke leven. Dit leidt tot echtheid, passie en voldoening. Je ontdekt dat de weg naar geluk in jezelf zit, dat het geen zin heeft er buiten jezelf naar op zoek te gaan. Ik wil mensen graag leren dat mediteren niet moeilijk is en ze laten ontdekken dat er een manier van mediteren is die bij ze past en die vol te houden is. Binnenkort dus ook online!

Ik kan je hulp hierbij goed bij gebruiken! Zou ik 5 minuten van je kostbare tijd mogen vragen voor het beantwoorden van 3 vragen? Op basis van de antwoorden op deze mini enquête ga ik mijn aanbod vormgeven.

Breng me naar de enquête! 

Alvast veel dank!

 

Wil je op de hoogte blijven?