Wil je op de hoogte blijven?

Waarom je jezelf tegenhoudt als je niet doet wat je echt leuk vindt en 5 adviezen om dit nu aan te pakken

De vloer ligt bezaaid met dode pieren.

Mijn hondje Nina trippelt weer naar binnen. Verse vangst: een dode kever. Ze gooit hem de lucht in. Plof, daar ligt hij tussen de andere beestjes. Het wordt een macabere verzameling.

Ik zit achter mijn laptop. Vertederd door haar blije koppie. Walgend van haar catch of the day.

Het is mooi om te zien, zo’n hondje dat onbezorgd aan het spelen is.

Zij weet waar ze blij van wordt: rondspeuren, ontdekkingen doen, verzamelen en spelen. Dat doet ze gewoon, ook als ik er een vies gezicht bij trek en niet inga op haar uitnodiging om mee te spelen.

Je begrijpt: ze is inmiddels heel goed in het vinden van dode beestjes in de tuin en leeft een gelukkig en onbezorgd leven. 🙂

Jij weet ook waar je blij van wordt. Dat voel je als je het doet. Je voelt blijdschap in je buik, je hoofd, je hart. Er is energie, tinteling, lichtheid, ruimte en een glimlach om je lippen.

Maar doe je het ook voldoende?

Waarschijnlijk niet. Het probleem is niet dat je niet voelt waar je blij van wordt. Grote kans dat jouw aanpassing aan wat anderen van jou verwachten de werkelijke blokkade is.

We passen ons nou eenmaal vaak aan. We doen alles om bij onze ‘stam’ te blijven horen en goedkeuring te krijgen. Dat doen we vaak onbewust. Deze diep verankerde wens om erbij te horen vormt onze beslissingen en daarmee ons leven.

Helaas, het zorgt ook voor minder creativiteit, authenticiteit, zingeving en bijdrage. En als je er te lang mee doorgaat, verlies je je sprankeling en motivatie.

Wil jij meer vanuit jezelf gaan leven en de dingen doen waar je blij van wordt?

One day

Sta dan vaker stil bij wat het je oplevert om te doen waar je blij van wordt. Maak dat eens echt concreet.

Wat wil je ermee bijdragen? Wat heeft het voor effect op jezelf? Welk effect heeft het op je omgeving als jij doet waar je blij van wordt?

Vaak staan we niet zo stil bij het waarom van de dingen die we leuk vinden. Vooral als er overtuigingen de weg zitten. Bijvoorbeeld: ‘als ik daar veel tijd aan besteed, ben ik egoïstisch’ of ‘als ik dat doe dan voelt hij zich onprettig’. En wat dacht je van deze: ‘ze zullen me wel oppervlakkig/overdreven/zweverig/naïef/arrogant vinden als ze zien dat ik dat wil doen.’

Ik geef je alvast een paar hele goede redenen om te doen waar je blij van wordt:

Je kunt er nu al de vruchten van plukken

Een nieuwe baan, je ideale klant of een andere grote kans laten misschien nog even op zich wachten maar iets doen wat je leuk vindt kan altijd. Sterker nog: nu beginnen zorgt dat die droomdoelen eerder op je pad komen! Wil je mensen helpen met een gezonde levensstijl? Begin bij je vriendin. Wil je meer kunst zien. Ga naar het museum. Vaker de natuur in? Pak je fiets!

Je krijgt er energie van

Wat gebeurt er als je iets doet dat je heel erg leuk vindt? Je energie begint te stromen! Energie die je kunt gebruiken om de beste te worden in je vak, je eigen bedrijf op te bouwen, leuke dingen te ondernemen met je vrienden/man/vrouw/kinderen/familie, in de sportschool aan je conditie te werken, de natuur in te gaan, inspiratie op te doen, mooie dingen te maken en ga zo maar door…

Je straalt

Als jij doet wat je leuk vindt dan straal je van geluk en plezier. Bedenk eens hoe je je voelt als je bij iemand bent die straalt. Of doe het tegenovergestelde: hoe voel je je als je kijkt naar een uitgeblust iemand? Straal je omgeving blij en straal kansen naar je toe, want: mensen die stralen daar werken we graag mee en die helpen we graag verder.

Je ontwikkelt je veel makkelijker

Hier doe ik al jaren mijn voordeel mee. Ik doe waar ik van houd. Hierdoor word ik heel snel veel beter in mijn vak. Want ik lees, hoor en leer alles met zoveel plezier dat ik er heel vaak mee bezig ben en er veel tijd voor maak. Vooral de combinatie van werken met mensen, online communicatie en het bouwen van mijn bedrijf vind ik heel erg leuk en hierin heb ik de laatste jaren enorme stappen gezet. Wat is er veel mogelijk in korte tijd als het zo makkelijk gaat. Dit is direct het effect van doen wat ik leuk vind. Essentieel om geld te verdienen als ondernemer of door te groeien als medewerker en sowieso voor iedereen die droomdoelen wil realiseren

Kortom: je droomdoelen komen in het vizier en je hebt nog plezier ook.

Overtuigd?

Dan is het nu tijd om te kijken hoe je de dingen kan gaan doen die je leuk vindt, ook als je bang bent voor de reacties van je omgeving.

Hier zijn mijn 5 tips om meer te doen wat je leuk vindt:

1. Vind mensen die je stimuleren

Je omgeving heeft grote invloed op je gedrag. Als jij met mensen omgaat die het allemaal stom vinden dat je tijd besteedt aan het haken van een kleedje dan heb je wat tegengewicht nodig. Zoek mensen die je stimuleren, die dezelfde passies hebben en die daar gelukkig mee zijn. Sluit je aan bij een club, doe een oproep op Twitter of zoek via via naar mensen die ook blij worden van dat wat jij vaker wilt doen. Het is stimulerend, gezellig, inspirerend en je zult zien dat het makkelijker wordt te doen waar je blij van wordt.

2. Voel meer

Onder de oppervlakte heb je een rijk gevoelsleven. Je bent je er echter niet altijd van bewust. Door drukte, zorgen, stress en allerlei vormen van afleiding raak je het contact met je werkelijke gevoelens kwijt. Dan kan het gebeuren dat je denkt ‘ik ben lekker bezig’  maar dat je moeheid en weerstand voelt. Door aandacht te besteden aan je gevoelens wordt het gemakkelijker aandacht te besteden aan de dingen die goed voelen en de dingen waar je je niet goed bij voelt te laten voor wat ze zijn.

3. Maak een lijst met dingen die je leuk vindt en die je vaker wil doen.

Je kunt vandaag beginnen en alles opschrijven dat nu bij je opkomt. Houd het bij. Elke keer als je je blij voelt, schrijf je de activiteit op de lijst. Pak dit lijstje elke dag even en bekijk of je voldoende bezig bent met de dingen waar je graag mee bezig bent. Zo niet dan is het tijd om bij te sturen!

4. Maak je agenda leuke-dingen-proof

Als je goed weet waar je meer tijd aan wilt besteden is het tijd om dit ook werkelijk in te plannen. Pak dus je agenda en maak tijd vrij voor de dingen die je meer wilt gaan doen. Begin realistisch. Drie keer per week dansen, elke dag een half uur mediteren en om de dag knutselen, dat is niet haalbaar als je al een vol leven hebt. Al besteed je maar 2 uur per week aan knutselen of tuinieren, dat is een mooi begin.

5. Vergroot je comfort zone

Als je het nog heel bang bent voor de reacties van anderen hoef je jezelf niet te dwingen om de hele wereld te laten weten dat je aura’s gaat leren lezen, zelfvoorzienend gaat leven of mensenrechtenadvocaat wordt in Afrika. Laat wel beetje bij beetje meer van jezelf zien. Hoe vaker je dit doet, des te makkelijker wordt het. Dan kun je ook steeds natuurlijker communiceren en voed je je zelfvertrouwen. Doe ook eens een reality check: vertel wat je wilt doen aan mensen en vraag ze wat ze ervan vinden. Vaak valt het erg mee. Zijn anderen het er toch helemaal niet mee eens en krijg je kritiek? Dan helpt deze quote je misschien:

“You are not designed for everyone to like you.”

Nu is het tijd om in actie te komen. Schrijf 2 of 3 dingen op waar jij meer tijd aan wilt besteden en laat hieronder in de comments weten wat ze zijn!

Ken je mensen die veel meer creativiteit en energie hebben dan er nu uitkomt? Leuk als je dit artikel naar hen wilt mailen of als je het deelt op Social Media!

PS: Meer helderheid en rust zijn essentieel om goed te kunnen voelen wat je echt leuk vindt. Meditatie is de manier om dit te realiseren. Ontdek in deze gratis videoserie hoe je meditatie moeiteloos onderdeel van je dagelijks leven maakt: http://www.bureaudolly.nl/meditatie/

 

Wil je op de hoogte blijven?