Wil je op de hoogte blijven?

Waarom angst om voor jezelf te beginnen goed is

Ai, angst als onderwerp van een blog…

Geloof me, ik heb angsten genoeg (voor hevige turbulentie in het vliegtuig, glassplinters in mijn drankje, het maken van onherstelbare fouten, het organiseren van een training met 0 deelnemers, ziek zijn op de dag van een training, to name only a few..).

Angsten hebben me echter nooit tegengehouden om mijn eigen bedrijf te starten en er een succes van te maken.

Ook al leidt dit tot stappen uit mijn comfort zone, mislukkingen en ander leed. Ik heb geleerd dat angst iets is dat je niet  uit de weg moet gaan. Helaas laten veel mensen zich leiden door hun angsten en dat leidt tot veel groter leed: stilstand en spijt.

Angst

Ik krijg vaak mails van lezers die heel graag voor zichzelf beginnen maar het niet durven.

Meestal omdat ze bang zijn dat:

  1. Ze er niet voldoende mee kunnen verdienen.
  2. Het heel kwetsbaar voelt om naar buiten te treden met dat wat zo dichtbij jezelf ligt. Wat als er kritiek komt? Negatieve reacties  zijn eng en je kunt het als ondernemer al snel persoonlijk nemen.
  3. Ze anderen teleur zullen stellen.
  4. Ze onzeker zijn of ze het wel in zich hebben om een bedrijf te starten en op te bouwen. Bijvoorbeeld omdat ze niet van netwerken houden.
  5. Het een eenzaam bestaan is als zelfstandige.

Stuk voor stuk heel legitieme zorgen. Maar zoals met elke angst: door er over na te blijven denken of te vermijden kom je niet op de juiste antwoorden. En al helemaal niet tot passende actie.

(Wil je direct aan de slag met de juiste info over het neerzetten van jouw eigen bedrijf, kom dan aanstaande donderdag naar mijn gratis online seminar ‘Bouw jouw droombedrijf’ .)

Soms hoor je: ‘kies uit liefde, niet uit angst’. Ik vind dit een mooi uitgangspunt. Maar het is ook lastig!

Door maar net te doen alsof je niet bang bent en je kiezen op elkaar te zetten kun je veel bereiken. Er is wel een probleem: echt wijze beslissingen vloeien er vaak niet uit voort. Misschien is het juist goed de angst ook in het gezicht te kijken en te vragen waar het over gaat?

Dan kan het gebeuren dat je:

1.       Grote stommiteiten voorkomt

Ik zie veel ondernemers de struisvogel-strategie toepassen. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor geldtekort en als reactie daarop stoppen ze hun kop in het zand en gaan lekker door waar ze mee bezig waren.

Maar angst heeft ook een functie. Als je weet waar je bang voor bent, kun je reëel zijn en risico’s inschatten. Vervolgens bekijk je wat jouw angst zegt over wat je juist wel heel graag wil.

Als je bijvoorbeeld bang bent voor eenzaamheid kun je je bewust worden van je verlangen naar samenwerking. Ben je bang je ouders teleur te stellen dan ben je een verlangen naar goedkeuring op het spoor. Erken dit gevoel. Het is ok dat je je zo voelt. Dit geeft vaak al veel rust. Vraag jezelf dan hoe je hiermee om wil gaan.

Doordat je je gevoelens erkent, komt er nu meer helderheid over wat je zelf echt wil en wat ook nog verstandig is, los van de angst, gewoon omdat je de juiste dingen wil doen.

Een inspirerende uitspraak in dit kader:

“I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it.” – Nelson Mandela TWEET DIT

2.       Een pijnlijk gevoelig stuk in jezelf ontdekt

Angsten hangen vaak als een onweerswolk boven onze diepere gevoelens. Je ego houdt je graag weg bij je ware gevoelens.

Wanneer je je droomdoelen gaat realiseren kom je zeker in aanraking met deze laag. Om je eigen weg te gaan kun je niet anders dan afstemmen met jezelf.

Je hoofd zit vol overtuigingen die erin zijn gebracht van buitenaf. Daal ook eens af naar je gevoelswereld. Als je je eigen gevoelens kan dragen en onderzoeken ontdek je de helderheid die eronder verborgen zit zodat je je eigen pad kunt gaan bewandelen.

Struisvogel, wat probeer je te vermijden?

Waar het mij om gaat: ga niet als een struisvogel te werk maar trek je kop uit het zand en onderzoek je zorgen, blijf in contact met je gevoel en ga dan voor wat goed voor je voelt. Ook als je bang bent. Want uiteindelijk wil je in actie komen en je dromen realiseren.

En, herken jij die struisvogel-strategie? Bedenk dan nu wat je ontwijkt en wat een eerste stap is die je wilt zetten vanuit een oprechte wens.

En nu? Tijd voor een eerste kleine actie!

Laat in de comments hieronder weten: wat is een eerste stap die je deze week nog wilt zetten?

———————————————————————————————————————————————————

De hierboven behandelde vragen ook om praktisch antwoorden zodat je met vertrouwen en plezier kunt bepalen of en hoe je voor jezelf wilt beginnen.

Wil je meer praktische informatie over succesvol voor jezelf beginnen? Meld je dan snel aan voor het gratis online seminar dat ik aanstaande donderdag (13 maart) geef. Het is speciaal ontwikkeld voor jou als je wilt weten hoe je succesvol voor jezelf begint. Of als je met je bestaande bedrijf meer voldoening en succes wilt bereiken.

Alle info vind je hier: http://www.bureaudolly.nl/droombedrijf/ 

Wil je op de hoogte blijven?