Wil je op de hoogte blijven?

De grote vraag: online of IRL netwerken?

3 tips om het gezellig te houden in 2014

*Pling*
Mijn smartphone kondigt een nieuwe mail aan!

(Goed voornemen: geen bliepjes meer op mijn telefoon.)

Het is een mail van mailchimp, iemand heeft zich ingeschreven voor mijn reeks lunchlezingen. Hoera!

*Prrrrr*
Weer een nieuwe aanmelding!

(Note to self: ook geen trilfunctie bij binnenkomende berichten!)

Al bijna 100 aanmeldingen voor de online lunchlezingen. Wat een succes! Geweldig om zoveel mensen te mogen verder helpen en inspireren.

Ik houd van het internet en de nieuwe technologieën!

Door de mogelijkheden die ze bieden kan ik mensen bereiken, helpen, waardevolle informatie vinden, gesprekken voeren. En dat allemaal met een enorm bereik, efficiënt, met weinig kosten en nul reistijd.

Ik help ook graag andere (zelfstandig) professionals om deze mogelijkheden te benutten. Omdat ik het leuk vind, leer ik er snel meer van en deze kennis kan ik delen. En de fouten die ik ermee maak, kan ik anderen besparen. 😉

Maar…

“Zonder enig wij-gevoel wordt ons bestaan leeg. Met virtuele ontmoetingen wordt die leegte niet gevuld, integendeel.”

Deze woorden sprak onze voormalige koning Beatrix in haar kersttoespraak van 2009. En ze heeft gelijk: virtuele contacten kunnen nooit contacten in ‘het echte leven’ vervangen.

Mijn ervaring is wel dat ik veel waardevolle ontmoetingen heb op internet. Ik heb er nieuwe vrienden, collega’s en klanten leren kennen. Maar ik ontmoet ontmoet ook veel en vaak mensen ‘in real life’. Daar gebeurt het uiteindelijk.

Dit blog gaat over hoe je in 2014 kunt netwerken, succes kunt boeken en heel veel leuke contacten kunt opdoen. 

Je droomdoelen bereik je nooit alleen op zolder.
Ja kom zeg, je moet niet achter die computer blijven hangen he!

Daar gaat het bij veel mensen nog wel een beetje mis. Ze zenden heel veel maar van echt ontmoeten en delen komt het vervolgens niet.
En het leukst blijven de ontmoetingen IRL. Want daar gebeurt het. Daar maak je echt contact, voel je de aanwezigheid en energie en ontstaan de mooiste ideeën.

Daarom hier mijn 3 tips om het gezellig te houden tijdens het netwerken.

1.Kies voor de makkelijke weg
Kies altijd als eerste een manier van netwerken, zenden en delen die bij je past. Hoe komen we er toch bij dat de makkelijke weg voor watjes is? Succesvolle gelukkige mensen zwemmen niet tegen de stroom in. Die gaan met de flow. Omdat ze dan op hun best zijn. Houd je niet van grote netwerkevents? Ga dan lekker niet! Houd je niet van ‘het geleuter’ op Twitter? Laat het links liggen. Heb je het idee dat je je LinkedIn moet gebruiken maar heb je er helemaal geen zin in? Laat maar! Richt je in eerste instantie op de manieren waar je je prettig bij voelt en het beste tot je recht komt. Bepaal hoe je daar met plezier, creativiteit en een plan je boodschap gaat brengen, je netwerk gaat uitbreiden en mensen verder gaat helpen.

Ben je lekker bezig met bloggen, visitekaartjes uitdelen, twitteren, in koffiezaakjes afspreken, filmpjes maken of Facebooken? Bedenk dan eens welke nieuwe ervaring je wilt opdoen. Wat is nog onontgonnen gebied voor jou waarvan je denkt dat het je wel wat op kan leveren? Hoe kun je daarmee beginnen op een manier die misschien spannend is maar wel te doen (het is niet de bedoeling dat je bibberend of walgend ten tonele verschijnt, of het nu IRL of online is). Probeer dit dan eens uit. Een kleine eerste stap is meestal je wat meer te verdiepen in het hoe en wat, de techniek, voorbeelden van anderen te bekijken. Probeer niet direct heer en meester te worden. Heb je de basics een beetje door? Dan kun je een tweet plaatsen, een koffietje drinken bij een netwerk waar je iemand kent of een korte blog schrijven. Dat is al een prachtige tweede stap!

2.Wees gewoon  jezelf
Je verhaal vertellen en je kennis delen is spannend. Wat zullen ze ervan vinden? Val ik niet door de mand? Ben ik wel interessant? Dit zijn allemaal gedachten die op kunnen komen als je naar buiten treedt. Sommige mensen gaan van de weeromstuit hun best doen om wijs, door de wol geverfd of stoer over te komen. Dit is niet alleen onnodig maar ook heel zonde. Want jij hebt juist en vooral 1 ding te bieden: jezelf. Dus ben je jong en fruitig? Probeer dan niet serieus en wijs over te komen maar wees jezelf en laat zien dat jij uniek bent. Houd je van de nuance gaan dan niet opeens roeptoeren omdat je bij De Wereld Draait Door ziet dat dat heel goed kan werken. Mensen willen met je werken om wie je bent en als jij jezelf bent, trek je mensen aan die bij je passen. Yes!

3.Praat niet te veel over jezelf
Of je nu blogs schrijft, filmpjes maakt, netwerkborrels afstruint, lezingen geeft of elke dag met iemand anders koffie gaat drinken: zet jezelf niet centraal!

He? Ja echt!

Kijk maar eens, luister maar eens: de meeste mensen praten over zichzelf: hun opleiding, hun methode, hun passie. Uiteraard vertel je ook iets over jezelf maar vraag je ook geregeld af wat anderen bezig houdt, waar de behoefte van jouw publiek ligt en hoe je ze verder kan helpen. Zet dit centraal in je communicatie. Dit is een nieuw perspectief dat leidt tot een onuitputtelijke bron van inspiratie. Elke keer als je iemand ontmoet kun je je afvragen: waar loopt deze persoon tegen aan, wat heeft hij nodig, wat wil hij bereiken? En vraag het ook gewoon maar. Het resultaat? In ieder geval een mooi gesprek. En waarschijnlijk ook interessante informatie en nieuwe ideeën voor jouw volgende filmpje, pitch, blog, product, netwerkgesprek, lezing, training of gewoon een leuk onderwerp van gesprek voor op het eerstvolgende feestje.

Gratis workshop Living your dreams

Na heel veel leuke online activiteiten in 2013 begin ik dit jaar met een workshop waar je gewoon IRL bij kunt zijn. Helemaal gratis.
Een workshop over hoe jij je dromen werkelijkheid kan maken: Living your dreams in 2014!
Ben je erbij? Het vindt plaats op 16 januari van 19.30 uur tot 21.00 uur. Niet online dus he maar In Het Echt!

Deze gratis workshop heb ik ontwikkeld voor jou als je je dromen de ruimte wilt geven, meer vanuit je hart wilt leven en dit jaar een paar grote stappen in de juiste richting wilt zetten.

UPDATE: de workshop in Almere was een succes. Ik geef nog een gratis workshop Living your dreams op 3 februari in Nieuwegein!

Meer informatie over deze gratis workshop vind je hier.

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan door een mail naar dolly@bureaudolly.nl.

Iedereen is welkom! Ook jij als je al met me werkt(e), nog geen idee van je dromen hebt of als je eens kennis wil maken met mij en mijn werkwijze.

Ik wens je een mooi 2014 waarin al je dromen uit mogen komen en vooral met veel plezier, waardevolle momenten en succes van binnenuit!

Wil je op de hoogte blijven?