Wil je op de hoogte blijven?

Waarom je niet weet wat je passie is

Vandaag schrijf ik je vanuit Frankrijk over een van mijn favoriete onderwerpen: passie!

Hier in het prachtige gebied van de rivieren de Loire, Vienne en Cher word ik dagelijks geconfronteerd met mijn passie. En dan bedoel ik heus niet die heerlijke wijnen die ik al heb geproefd.

Mijn vrienden vroegen me voor vertrek of ik wel echt vakantie ging vieren. ‘Je gaat daar toch niet werken he?’ Hm. Ik was inderdaad echt aan vakantie toe.

Toch zit ik hier nu op een kleine camping met een prachtig kasteel achter mijn laptop een artikel te schrijven.

En ja, ik beantwoord ook mails en schrijf nieuwe ideeën op over de Droomwerk Tweedaagse die ik organiseer (Ja dit is nieuw en het wordt fantastisch! Check het onderaan deze mail!).

Daarnaast lees ik romans en luchtige tijdschriften. Maar ook boeken over persoonlijk leiderschap, spirituele intelligentie en authentieke marketing.

Waarom ik dus eigenlijk toch een beetje doorwerk?

I love it!

zonnebloemen frankrijk

Mijn passie is creatief bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, ontdekken wat iemand echt wil, mensen begeleiden hun missie te vinden en te leven. Die passie stopt niet. Het blijft stromen zoals de grote rivieren hier in de buurt.

Natuurlijk moet ik hierbij goed opletten dat ik niet doordraaf (wat ik de laatste weken voor de vakantie wel weer deed, zoals mijn vrienden mij lieten weten met hun advies). Het is ook heel belangrijk om ontspannen bezig te zijn en niet almaar ingespannen en super gefocust.

Maar goed, mijn passie is dus helemaal helder.

Dat is niet voor iedereen zo. Mensen vragen mij vaak hoe ze hun passie kunnen vinden. Ze balen ervan dat ze nergens echt voor warm lijken te lopen. Dat dat wel echt nodig is, merken ze doordat ze geen voldoening ervaren in hun werk.

Om jou hiermee te helpen heb ik de 5 meest voorkomende redenen op een rij gezet die verhinderen dat je je passie ontdekt.

1.       Je denkt te veel en voelt te weinig

Een van de meest voorkomende problemen is dat je  ‘in je hoofd zit’. Niks mis met denken, maar als de balans tussen denken en voelen verstoord raakt, word je geleid door je gedachten en die zijn veel minder betrouwbaar dan je gevoel. Gebruik je gevoel als richtinggever naar je passie.

2.       Je vindt passie eigenlijk onbelangrijk

Zeker mensen die zijn opgevoed met het idee dat werk gewoon werk is en het leven niet alleen maar gaat over rozen, zijn geneigd het hele begrip passie maar een Disneyland-term te vinden. Maar waarom zou je jezelf en je omgeving te kort doen en niet onderzoeken wat je echt heel erg leuk vindt?

3.       Je denkt dat passie iets heel speciaals moet zijn

Sommige mensen denken dat je a la Picasso geobsedeerd moeten zijn met iets en dat je dan pas over passie mag spreken. Je denkt dan al snel dat jij zoiets niet hebt. Helaas zie je je passie snel over het hoofd omdat het voor jezelf heel logisch is om altijd aan taarten te denken, over kleurcombinaties te dromen, iedereen te willen helpen met een gezonde levensstijl, in de horeca altijd verbeterpunten te zien, in de krant de economiepagina’s minutieus door te nemen… Vraag jezelf af waar jij veel mee bezig bent. Vraag het ook eens aan anderen, die zien dit vaak beter dan jijzelf.

4.       Je slaat een paar stappen in het ontdekkingsproces over

Als je NU je passie wilt ontdekken zou je wel eens ongeduldig kunnen zijn. Niks mis met een grote portie energie en wilskracht, maar elk ontdekkingsproces is gebaat bij ontspanning en creativiteit als beginpunt dus neem je tijd en geef jezelf wat ruimte om  te ontspannen en te onderzoeken.

5.       Je hebt zo genoeg van je werk dat je een hekel aan je passie hebt gekregen en iets heel anders wilt

Als je helemaal genoeg hebt van het bedrijf waar je werkt, je leidinggevende, de koers die je vaart of het werk dat je doet, denk je er misschien over het roer radicaal om te gooien. Dan loop je het risico vanuit deze beweging ook jouw expertise en daarmee verbonden passie overboord te gooien. Hoe beroerd je je ook voelt: vaak is je passie toch op een of andere manier terug te vinden in wat je nu doet, privé of zakelijk.

Gaan voor je passie houdt allereerst in dat je ontdekt wat je tegenhoudt om je hart te volgen.

Wat houdt jou tegen om je passie te ontdekken en wat helpt juist wel? Ik ben benieuwd!
In de comments kun je jouw ervaringen kwijt. Inspireer elkaar! En mij. Want ja, ik lees mee hier in Frankrijk. 🙂

UPDATE Passie is ook een van de onderwerpen van de Droomwerk Tweedaagse die ik op 9 em 10 mei 2014 organiseer. Het wordt geweldig, de voorbereidingen zijn al in volle gang. Ik zie er ongelooflijk naar uit om met een groep enthousiaste, ondernemende, creatieve hoogopgeleide professionals grote stappen te zetten. Lees hier meer!

Wil je op de hoogte blijven?