Gedoe komt er toch, deal with it
Op 14 juni 2012 was ik aanwezig bij de lezing van Thomas Vaassen voor ELLLA, waaraan ik ben verbonden als moderator en coach. Ik schreef een verslag van deze lezing.
Nog pijnlijk vers is het: de nederlaag van het Nederlandse elftal tegen de Duitsers tijdens het EK voetbal. En toch wrijft Thomas Vaassen het erin deze avond, krant in de hand. Hij zal dat nog vaker doen deze avond; ons bij moeilijke, pijnlijke situaties laten stilstaan. Vaassen is er vooral op uit om de aanwezigen uit te dagen stil te staan bij het ondenkbare: wat als je alles verliest? Wat als je niks meer bent, geen identificaties meer hebt om je waarde mee te bepalen? Daar is voor nodig dat je oude structuren loslaat. Dat je opnieuw durft te beginnen. Dat had Van Marwijk ook moeten doen, lijkt Vaassen te willen zeggen. Met vasthouden aan het oude bereik je stilstand en ten slotte teloorgang. Ondernemerschap en de generatie FLUX Thomas Vaassen sprak tijdens deze masteravond over ondernemerschap en de generatie Flux. Vaassen is een jonge man voor een zaal vol ervaring, maar ondanks het leeftijdsverschil en het feit dat hij te laat was door een klapband oogt hij rustig. Zijn ‘geheim’? Hij weet uit de boeken en inmiddels ook uit ervaring: gedoe komt er toch. Of zoals Boeddha (“jullie vinden me misschien toch al best zweverig”) zegt: leven is lijden. Vaassen: “Deal with it.”
Toch staat hier geen lijdzame man die zich voorbereidt op tegenslag. “Ik behoor tot de generatie FLUX. Dat is niet een generatie die bestaat uit leeftijdsgenoten. Deze zogenaamde GenFlux kenmerkt zich door het vermogen verandering toe te laten, het onbekende op te zoeken vanuit een verlangen naar vrijheid en transformatie van bestaande structuren.” Vaassen vat zijn stelling krachtig samen met een quote van Robert Quinn: “Change is hell. Yet not to change, to stay on the path of slow death, is also hell. The difference is that the hell of deep change is the hero’s journey. The journey puts us on a path of exhilaration, growth, and progress.”
Lees het hele verslag incl foto’s en de ppt op de website van ELLLA.